Fotografér nordlyset: Tips & teknikker

Få det perfekte bildet av nordlyset. Tips for å fotografere Aurora Borealis.

Velkommen til vår guide om hvordan du fotograferer nordlyset! Nordlyset, også kjent som Aurora Borealis, er et naturfenomen som virkelig er en skjønnhet å se på. Å fange skjønnheten til nordlyset på bildet kan være en utfordrende, men givende opplevelse. I denne guiden vil vi gi deg tips og teknikker for å fotografere Aurora Borealis slik at du kan få det perfekte bildet. Enten du er en nybegynner eller en erfaren fotograf, vil våre tips hjelpe deg med å fange nordlys-magien. Så la oss komme i gang og lære hvordan du fotograferer nordlyset!

The Northern Lights in the winter sky.

Gå direkte til

Utstyr og kamerainnstillinger

Utstyr

Kamera

Enhver DSLR eller speilreflekskamera med manuelle kontroller vil fungere for å fotografere nordlyset. Et fullformatkamera foretrekkes, da det har en større sensor og kan fange mer lys, men et kryssensor-kamera vil også fungere.

Objektiv

Et vidvinkelobjektiv er essensielt for å fange nordlyset. Et linse med brennvidde på 16-35mm er et godt valg. Hvis du har et kryssensor-kamera, trenger du et videre linse, som for eksempel en 10-20mm.

Stativ

Et stabilt stativ er nødvendig for å holde kameraet ditt støtt og unngå uskarpe bilder. Nordlyset kan være svakt og kreve lange eksponeringer, så et stativ er essensielt for å unngå kameraristing.

Fjernutløser

En fjernutløser, som en trådløs eller trådbundet utløser, kan være nyttig for å unngå kameraristing når du trykker på avtrykkeren. Det kan også være nyttig for å ta flere eksponeringer uten å måtte berøre kameraet.

Kamera-innstillinger

ISO

Sett ISO til den laveste mulige innstillingen som fortsatt lar deg få et riktig eksponert bilde. Nordlyset er svakt, så du må bruke en lengre eksponering for å fange nok lys. En høyere ISO vil skape mer støy i bildet, så det er best å holde den så lav som mulig.

Blenderåpning

Sett blenderåpningen til den bredeste innstillingen som er mulig, for eksempel f/2,8 eller f/4. Dette vil tillate mer lys inn i kameraet og hjelpe deg med å få et riktig eksponert bilde.

Lukkerhastighet

Sett lukkerhastigheten til rundt 10 sekunder ved første forsøk, og gå lavere hvis det trengs for å få mer detaljer i nordlyset. En lengre eksponering vil tillate deg å fange mer lys, men mindre detaljer. Nordlyset kan bevege seg raskt, så du kan trenge å eksperimentere med ulike lukkerhastigheter for å finne den rette balansen mellom å fange nok lys og unngå uskarphet. 

Hvitbalanse

Sett hvitbalansen til "Cloudy" eller "Shade" for å gi bildene dine et varmt, naturlig utseende. Du kan også sette den til "Auto" og justere den i etterbehandling hvis det er nødvendig.

Sted og tidspunkt

Sted

Nordlyset ses vanligvis i polarområdene, spesielt i den nordlige halvkule i land som Norge, Sverige, Finland, Canada og Alaska.

Ta hensyn til retning og intensitet av auroraaktiviteten når du velger et sted. Nordlyset tenderer til å være mest synlig i den nordlige himmelen, men det kan også dukke opp i andre retninger. Du kan sjekke nettsteder og apper som gir sanntidsauroraforutsigelser for å se hvor og når nordlyset sannsynligvis vil være synlig.

De beste stedene å se nordlyset er vanligvis unna bylykter, der himmelen er mørk og klar. Legg merke til steder med lite lysforurensning og høy sannsynlighet for klare himmelforhold.

Tidspunkt

De beste stedene å se nordlyset er vanligvis unna byens lys, der himmelen er mørk og klar. Se etter steder med lite lysforurensning og høy sannsynlighet for skyfrie forhold.

Nordlyset er mest synlig i vintermånedene, når nettene er lengre og himmelen er klarere. På den nordlige halvkule er det beste tidspunktet å se nordlyset vanligvis fra september til april.

Nordlyset er også mest synlig rundt jevndøgn, når dagene og nettene er like lange. Dette betyr at du har større sjanse for å se nordlyset rundt 21. september (høstjevndøgn) og 20. mars (vårjevndøgn).

Nordlyset er synlig når som helst når det er mørkt. Husk at nordlyset er et naturlig fenomen og ikke kan forutsies med absolutt sikkerhet, så det er alltid lurt å være tålmodig og holde øye med himmelen.

Appen Hello Aurora spår når og hvor nordlysene vil dukke opp på himmelen. Du kan laste den ned for både iPhone og Android.

Sammensetning og lyssetting

Nordlyset er fantastisk og dynamisk, så det er viktig å tenke på hvordan du vil komponere bildene dine.

  • Vurder retningen og intensiteten til nordlyset når du bestemmer deg for komposisjonen din. Nordlyset er ofte mest synlig på nordhimmelen, men de kan også vises i andre retninger.
  • Inkluder elementer i forgrunnen for å gi dybde og interesse for bildene dine. Landskap, trær, og andre naturlige elementer kan være gode forgrunnsemner.
  • Eksperimenter med forskjellige brennvidder og perspektiver for å finne komposisjonen som fungerer best for bildet ditt. Et vidvinkelobjektiv lar deg fange mer av scenen, mens et teleobjektiv lar deg zoome inn på en bestemt del av nordlyset.

 

Å eksponere og balansere lyset i bildene dine er nøkkelen til å få flotte fotografier av nordlyset.

 

  • Bruk en lav ISO og bred blenderåpning for å tillate så mye lys inn i kameraet som mulig.
  • Bruk en lengre lukkerhastighet for å fange mer lys fra nordlyset. Vær oppmerksom på bevegelsen av aurora og juster lukkerhastigheten tilsvarende for å unngå uskarphet.
  • Bruk histogrammet på kameraet for å kontrollere eksponeringen og foreta justeringer om nødvendig. Det er bedre å undereksponere fotografiet litt og ta opp skyggene i etterbehandling enn å overeksponere og miste detaljer i høydepunktene.
  • Vurder å bruke en lommelykt eller annen lyskilde for å belyse forgrunnselementene og legge dybde til bildene dine. Vær oppmerksom på lysets intensitet og retning for å unngå å overeksponere fotografiet eller undereksponere.

 

Ved å følge disse komposisjonen- og belysningstipsene vil du kunne ta vakre og godt eksponerte fotografier av nordlyset. Ikke vær redd for å eksperimentere og prøve forskjellige innstillinger og komposisjoner for å finne det som fungerer best for ditt spesifikke bilde.

Etterbehandling og redigering

Etterbehandling og redigering kan være et viktig skritt for å skape det endelige fotografiet av nordlyset. Her er noen teknikker du kan bruke til å forbedre fotografiene dine:

Juster hvitbalansen

Nordlyset kan vises annerledes på fotografier avhengig av hvitbalanseinnstillingen på kameraet. Justering av hvitbalansen i etterbehandling kan hjelpe deg med å oppnå det utseendet du ønsker. Hvis du skjøt i «Auto» hvitbalanse, kan du bruke hvitbalanseverktøyet i redigeringsprogramvaren til å justere fargetemperaturen og fargen.

Øk kontrasten

Nordlyset kan virke svakt og vasket ut på fotografier, spesielt hvis du måtte bruke en høy ISO for å fange nok lys. Å øke kontrasten kan bidra til å få frem detaljene og fargene i auroraen.

Juster metningen

Nordlyset er kjent for sine livlige farger, så det kan være lurt å øke metningen for å få frem fargene på fotografiet ditt. Vær oppmerksom på å ikke overmette fotografiet, da det kan se unaturlig ut.

Fjern støy

Hvis du måtte bruke en høy ISO for å fange nordlyset, fotografiet ditt kan ha støy, noe som kan være distraherende og redusere den generelle kvaliteten på bildet. Bruk støyreduksjonsverktøy i redigeringsprogramvaren for å fjerne støy og jevne ut bildet.

Legg til en vignett

En vignett er en mørkning av kantene på fotografiet, som kan bidra til å trekke betrakterens oppmerksomhet mot midten av rammen og nordlyset. Bruk et vignettverktøy i redigeringsprogramvaren for å legge til en subtil vignett på fotografiet.

Juster lys og mørke

Nordlyset kan være et høykontrastmotiv, med lyse og mørke områder. Justering av lys og skygge i etterbehandling kan bidra til å få frem detaljene og teksturen i auroraen. Bruk skyvekontrollene for høylys og skygge i redigeringsprogramvaren til å justere fotografiets generelle kontrast og få frem detaljene i lyse og mørke områder.

A man photographing the Northern Lights.

Hva om jeg bare har en smarttelefon?

Mens et speilreflekskamera eller speilløst kamera med manuelle kontroller generelt er det beste valget for å fotografere nordlyset, er det mulig å ta gode bilder med en smarttelefon også. Her er noen tips for å fotografere nordlyset med en smarttelefon:

Bruk et stativ: Et stativ er viktig for å holde smarttelefonen jevn og unngå uskarpe fotografier, spesielt når du tar bilder i dårlige lysforhold. Du kan bruke en smarttelefon stativadapter eller et tradisjonelt stativ med en smarttelefonholder. Hvis du ikke har et stativ for hånden, kan du prøve å bruke en stabil overflate som et bord, vegg eller stein for å støtte smarttelefonen på. Du kan også prøve å bruke en selvutløser eller en ekstern utløser for å minimere kamerarystelser. Husk at bruk av stativ eller annen stabil støtte vil gi deg de beste resultatene, men disse alternative alternativene kan være nyttige hvis du ikke har et stativ tilgjengelig.

Bruk den manuelle kameraappen: De fleste smarttelefoner har en manuell kamera-app som lar deg kontrollere ISO, blenderåpning, og lukkerhastighet. Bruk den manuelle kameraappen til å stille inn lav ISO og bred blenderåpning, og eksperimentere med forskjellige lukkerhastigheter for å finne den rette balansen mellom å fange nok lys og unngå uskarphet.

Slå av blitsen: Blitsen på smarttelefonen din er ikke kraftig nok til å lyse opp nordlyset, og det vil bare vaske ut fotografiet. Slå av blitsen og stol på det omgivende lyset fra auroraen for å eksponere fotografiet riktig.

Rediger fotografiet: Bruk en bilderedigeringsapp til å justere hvitbalansen, kontrasten, metningen og høydepunktene og skyggene for å forbedre det endelige fotografiet. Vær oppmerksom på å ikke overmette eller overbehandle fotografiet, da det kan se unaturlig ut.

Ta flere bilder og stable dem: For å redusere støy og øke det dynamiske området til fotografiet ditt, Du kan ta flere bilder av nordlyset ved forskjellige eksponeringer og stable dem i etterbehandling. Bruk den manuelle kameraappen til å stille inn en rekke eksponeringer, fra undereksponert til overeksponert, og ta flere bilder av samme scene. Bruk deretter en programvare eller app for stabling av bilder for å kombinere bildene og lage et enkelt fotografi med redusert støy og økt dynamisk rekkevidde. Denne teknikken kalles «eksponeringsstabling» og kan hjelpe deg med å fange mer detaljer og farger i auroraen.


Ved å følge disse tipsene, bør du kunne ta gode bilder av nordlyset med smarttelefonen din. Ikke vær redd for å eksperimentere og prøve forskjellige innstillinger.

Anbefalt kamerainnstilling når du tar et bilde av nordlyset

Husk at dette bare er generelle anbefalinger, og du må kanskje justere innstillingene dine avhengig av de spesifikke forholdene du tar bilder i. Den beste måten å finne de perfekte innstillingene for kameraet ditt er å eksperimentere og se hva som fungerer best for deg.

Det er også viktig å merke seg at nordlyset kan være ganske uforutsigbart, og de kan endre seg raskt i intensitet og noen ganger farge. Dette betyr at det ofte er lurt å ta en serie bilder med forskjellige innstillinger for å sikre at du får best mulig bilde.


3200

10 sekunder

Auto (selv om du kan eksperimentere med forskjellige hvitbalanseinnstillinger i etterbehandling for å se hva som ser best ut)